Uitgelichte maagslijmvliesirritatie zonder zweren specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een maagslijmvliesirritatie zonder zweren specialist in uw regio
Informatie over maagslijmvliesirritatie zonder zweren
Gastritis
Gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies. Door de ontsteking kan de beschermende werking van het maagslijm afnemen, waardoor verteringsenzymen het maagslijmvlies kunnen aantasten. Gastritis veroorzaakt een branderig gevoel, het 'zuur'. Gastritis is geen maagzweer, want bij gastritis voelt men zich slechter als men iets eet, wat bij een maagzweer niet het geval is.
Oorzaken
Er zijn 2 vormen van maagslijmvliesontsteking met verschillende oorzaken: Acute maagslijmvliesontsteking Een acute maagslijmvliesontsteking wordt vaak veroorzaakt door een infectie met een virus of een bacterie. Waarschijnlijk zijn mensen met een verminderde weerstand vatbaarder voor dit soort infecties. Voor meer informatie zie acute maagslijmvliesontsteking. Oorzaken chronische maagslijmvliesontsteking Er bestaan twee vormen van chronische maagslijmvliesontsteking. Beide vormen hebben een verschillende oorzaak:
- Auto immuun gastritis: Dit type chronische maagslijmvliesontsteking wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Een auto-immuunziekte ontstaat door een foutje in het afweersysteem. Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen de eigen en goede lichaamscellen. Bij deze vorm van maagslijmvliesontsteking maakt het lichaam antistoffen aan tegen het eigen maagslijmvlies, waardoor beschadigingen en ontstekingen in het maagslijmvlies ontstaan.
- Bacteriƫle gastritis: Dit type chronische maagslijmvliesontsteking wordt voornamelijk in verband gebracht met de bacterie Helicobacter pylori. Dit is een bacterie die alleen in het slijmvlies van de maag kan leven. Over de oorzaak en besmetting van deze bacterie is weinig bekend. Een infectie met deze bacterie kan op termijn een chronische maagslijmvliesontsteking veroorzaken.
Klachten
Een chronische of atrofische maagslijmvliesontsteking geeft vaak nauwelijks of slechts vage klachten. Klachten die kunnen optreden zijn:
- pijn in de maagstreek
- misselijkheid
- opgeblazen gevoel
- gebrek aan eetlust
- brandend maagzuur
- soms braken
Behandeling
De huisarts zal eerst je leefstijl nagaan en zo kijken of dit te maken kan hebben met een gastritis. Hij zal vragen hoeveel alcohol je gebruikt, of je rookt en of je bepaalde medicijnen gebruikt. Vervolgens zal de huisarts een bloedtest doen om te kijken of er een besmetting is met de Helicobacter pylori. Verder kan het zijn dat hij kijkt of je bloedarmoede hebt. Als het nodig is zal de huisarts je doorsturen naar een specialist, die de maag verder onderzoekt. Als het inderdaad een besmetting van de Helicobacter pylori blijkt te zijn, kan de arts een antibioticakuur voorschrijven, eventueel in combinatie met andere medicijnen. Meestal verdwijnen de klachten na de behandeling en is het ook helemaal genezen. Het kan zijn dat het later weer terugkomt, waarna er opnieuw een behandeling nodig is. Het is wel verstandig om goed op je leefwijze te letten, zodat de kans op gastritis kleiner is.